“Bevægelse og fysisk aktivitet er for hjernens skyld. Hvad det har af virkninger for kroppen, er positive bivirkninger!”
“Åhh… sådan noget elsker jeg – nu har du mig!” 🙂
Emil Thorup og jeg grinede faktisk ret meget på turen med Shotgun og BMW’en her. Du finder hele afsnittet længere nede.
Skab klarhed
Har du tænkt over stolens tag i os? Har du tænkt over, hvor meget den “helt uskyldige stol” dikterer din og min adfærd, hvis vi ikke er opmærksom på det?
Uanset hvor du kommer hen i vores vestlige del af verden, så kan du altid sætte dig. Og det gør vi så. 10-11 timer i gennemsnit om dagen for en kontoransat. Forventninger er faktisk, at du sætter dig, f.eks. i venteværelser, receptioner, loungeområder, mødelokaler, i dit hjem … alle vegne er stolen det første, du møder, og når du kommer ind i et lokale, så scanner du lige for potentielle siddepladser.
Vel ankommet til dit hæve-sænkebord (måske direkte fra din bil) byder skrivebordsstolen dig også velkommen til arbejdsdagen. Første møde er kl. 9 – i det store møderum flot møbleret med et langt bord og stole hele vejen rundt. Dagens næste møde er i et lille mødelokale, hvor man liiige har kunnet presse et bord og 4 stole ind, og så er det endelig frokost i kantinen med stole og borde, nogle steder dog højborde OG barstole.
Eftermiddagens program er cirka det samme med et møde kl. 13. Du trænger til at bevæge dig eller stå op, men du vil ikke stikke ud. Du plejer at få en kommentar med på vejen, hvis du som den eneste rejser dig til møderne. Sidste møde er på dit kontor – hvor du har to stole omkring dit skrivebord til når dine kolleger kommer til dig.
I dag er der et gå-hjem møde om at slippe stolen i den store sal, og der er sat 200 stole op i rad og række eller om borde (så alle skal vride nakken for at se) … så sæt jer godt til rette og lyt med! 🙂
Endelig i bilen – og hjem … til spisebordsstolen, sofaen, havestolene, liggestolen og den gode læsestol…
Kan du se, hvor det bærer hen…?
Sidningen har taget os
Og det er en virkelig stor udfordring – både for hvordan du har det i dag, for dit energiniveau … og faktisk værst af alt er det en potentiel trussel for dit helbred på lidt længere sigt. Vi ved ikke, hvad sidningen gør ved os … og “jeg løber jo i aften, når jeg kommer hjem, så det er fint.”
Det er så godt og vigtigt at “løbe i aften” – eller hvad du nu gør for at være fysisk aktiv, gåturen, cykelturen, fitnesscenter … hvad du kan li’. Udfordringen er bare, at det ikke nulstiller dagens mange timer på stolen. Din krop har brug for tilførsel af ilt og friske forsyninger hele dagen – hjernen stiller sig ikke tilfreds med 30 minutters løb sidst på dagen. Den har brug for bevægelserne – også alle dem uden sved på panden.
Til gengæld er det så let at løse det: SID MINDRE – og afbryd siddetiden ofte. Bum. Det handler nemlig hverken om sved på panden eller høj puls – det handler om bevægelse og variation.
Hvorfor er det så så svært at løse?
Det er det, fordi at sidde er den vildeste vane, vi har. (Kan du nævne en vildere vane end sidningen, så hører jeg gerne).
Derudover er det blevet så indgroet i både kultur og arbejdskultur, og verden omkring os er pludselig noget, vi kan klare fra en stol og med en skærm. Vi står med børn, hvor motorikken halter, når de skal starte i skolen. Vi står med en unge generation, hvor en stor andel sidder 75% af deres vågne tid og mistrivsel er et stort tema (mon sidning og mistrivsel har noget med hinanden at gøre…?). Vi står midt i en tid, hvor siddesyge pludselig er et begreb, vi skal tage alvorligt.
Og alligevel bliver vi siddende. Vi arbejder jo – og det fungerer nu engang bedst siddende. Og jeg går jo en lang tur i weekenden!
Når "god" ergonomi spænder ben
I årtier har ergonomi og arbejdsmiljø ved skrivebordet handlet om at få dig til at SIDDE BEDRE. Dyre kontorstole på nærmest samtlige danske arbejdspladser – vi skal sidde godt, så vi kan sidde der hele dagen. Vi har også dyre hæve-sænkeborde alle mand – men de får ikke helt så meget opmærksomhed.
Og vi har alle et udvidet sæt af undskyldninger for at blive siddende …. hvad er din undskyldning?
Emit Thorup har lovet at tage trapperne...
Lyt med i min (siddende) samtale i BMW’en med Emil Thorup om sidningen og få ideer til at slippe stolen. Måske er der også vinkler, som kan hjælpe dig med at skabe klarhed over sidningens tag i os. Og dermed også hjælpe dig på vej til at sidde mindre.
I samlet flok ... SLIP STOLEN
Vi skal ikke SIDDE BEDRE … det er ikke forsvarligt at fokusere på bedre sidning i den tid, vi er landet i, hvor vi sidder alle vegne og ALT for meget. Det handler om DOSIS – og den er opbrugt før frokost for langt de fleste af os.
Vi skal forstå og se problemet…..
Og vi skal SIDDE MINDRE. Vi skal skubbe til en arbejdskultur i bevægelse, som kan skrue op for både fysisk og mental trivsel og højne energien ved skrivebordene.
Det kan Slip Stolen konceptet hjælpe med – og tiden er inde til at flytte bæredygtigheden ikke bare til det omkring os men HJEM til os selv til både krop og hjerne. Vi skal kunne holde til det, vi skal forstå, at vi kan gå fra flere timer til bedre timer. Og vi skal ha’ det godt imens.
Dét er fremtidens måde at arbejde på!