Fryser du på arbejde?

Bevæg dig, få varmen og arbejd bedre

Hvis du fryser på kontoret, falder din produktivitet, og du laver flere fejl. Det viser alle undersøgelser om sammenhængen mellem temperatur og produktivitet. Så hvad vil du og din chef nu gøre, når temperaturen skrues ned til 18-19 grader på kontoret? Læs videre og få et par forslag, der kan bringe dig og din produktivitet helskindet gennem den kolde periode.

Nu kan vi se frem til 18-19 grader på arbejdspladsen, og det vil helt sikkert føles koldt for de fleste af os.Men der en ting, du skal være opmærksom på. Der er en sammenhæng mellem temperatur og effektivitet. Eller med andre ord; når du fryser, så falder din produktivitet, og du laver flere fejl.

Jo mere behageligt, jo bedre arbejde

Helt intuitivt ved vi godt, at jo mere behageligt vi har det, jo bedre arbejder vi.

Tænk bare på, hvis du har ondt i hovedet eller ryggen gør ondt. Så har du svært ved at koncentrere dig om andet. Det er det samme, der sker, når vi fryser – så falder evnen til at fokusere og koncentrere sig. Så hvis du er på arbejde og fryser, ja så falder din produktivitet.

Forskning: Kulde påvirker produktiviteten

Alan Hedge er professor ved Cornell University og har forsket i arbejdsmiljø, indeklima og ergonomi i årtier. Han har i flere studier påvist et betydeligt fald i produktivitet og en lige så betydelig stigning i fejl, ved fald i temperaturen på kontoret.

Det er individuelt, hvornår og hvor meget folk fryser, og hvor meget det ødelægger koncentrationen. Men at kulde og fokus er to modsatrettede størrelser, og at kulde derfor påvirker produktiviteten, er uden for enhver tvivl.

Hold kroppen i gang i løbet dagen

I de kommende kolde måneder kan virksomhederne altså se frem mod et fald i produktiviteten. Det fald repræsenterer både tid og ressourcer, som ”bliver smidt ud”. Lad os bruge den tabte tid effektivt på at skabe mere bevægelse og variation på kontoret. Brug tiden til at få nye vaner til at holde kroppen i gang i løbet dagen. Aktivér musklerne og få gang i blodcirkulationen, så du bedre kan modstå kulden og får mere overskud til dit arbejde.

Husk at det er i løbet af dagen, mens du er på arbejde, at du skal kunne holde varmen. Ikke når du kommer hjem og kan løbe, gå eller tage i fitness. Det er i løbet af dagen, du skal gøre en lille ekstra indsats, hvis det skal have en effekt.

Det vigtigste råd til dig er…

Vi slipper ikke helt professor Hedge endnu. Han er nemlig også manden bag 20-8-2 metoden fra Slip Stolen konceptet, som i al sin enkelhed siger, at hvis du deler din arbejdsdag op i at sidde i 20 minutter, stå i 8 minutter og er aktiv i 2 minutter, ja, så får du øget blodgennemstrømning, mere energi og er bedre til at fokusere og koncentrere dig – du holder kroppen i gang OG du får varmen.

Altså en relativ lille indsats med et ret stort udbytte.

5 ting, der får dig til at holde varmen i løbet af arbejdsdagen: 

1. Undgå at komme til at fryse

Det er så svært at få varmen, når man er begyndt at fryse. Start dagen med bevægelse, gå en kort tur, læg løbeturen fra morgenstunden, hop på cyklen, gør noget aktivt. Du kan også tage et koldt gys under den kolde bruser – det sætter også gang i den indre termostat. 

Start dagen stående ved dit hæve-sænkebord – så er du også kommet godt i gang fra morgenstunden, når du er ankommet på jobbet.

 2. Snup et stående afbræk – mange gange i løbet af dagen

Hvor kan du vælge at stå op istedet for at sætte dig i løbet af dagen. Vær kreativ – og tænk på, hvordan du øger flowet i din krop.

Kilde: Berlingske Tiden, lørdag d. 19. november 2022

3. Husk at holde aktive pauser og ryste kroppen, gerne i de 2 aktive minutter hver halve time fra 20-8-2 formlen. 

For at holde varmen skal pulsen lidt op. Tag trapperne, hop på stedet, aktiver de store og meget effektive muskelgrupper i lår og balder. Al bevægelse tæller.

4. Få frisk luft i løbet af dagen, også selv om det er koldt. 

Gå en tur og sving med armene i et kvarters tid. Det kan være fristende at tænke, at når det er koldt, så skal jeg i hvert fald ikke ud, men det virker lige omvendt. Gå ud og få en dosis dagslys med i købet. Det giver både varmen og mere energi.

5. Gør møderne mere aktive. 

De fysiske møder kan holdes stående, eller der kan lægges en aktiv pause eller en kort walk&talk ind midtvejs. Det løfter både energi, humør og fokus. Og hæver temperaturen indefra. Er du på online møde, så rejs dig og bevæg dig lidt under mødet, når kameraet er slukket. Når kameraet er på, så rank dig og smil lidt ekstra. Det højner energien.

Eftertanker inden foråret
Vinteren varer ikke evigt, men vi skal holde fast i de gode vaner, som vi får skabt, mens vi fryser. Det virker nemlig også på rigtig mange andre vitale funktioner i din krop – og din hjerne.

Så lad nu være med at tænke, at når varmen vender tilbage, så kan du sidde ned hele dagen og nøjes med at træne, når du kommer hjem.

Kroppen og hjernen havde ALDRIG valgt at sidde stille i +37 timer, hvis den var blevet spurgt! Og på kontoret har du rent faktisk muligheden for den variation, der tilfredsstiller både din krop og din hjerne OG som samtidig hjælper dig med at holde varmen. Det giver da ekstrem god mening!

God arbejdslyst!

DEL GERNE DETTE INDLÆG