Jeg sælger TID …

TIDEN er ingen af os herre over – og alligevel optager den unødigt meget TID hos os alle. Mest af alt den evindelige tale om, at tiden er en knap faktor – “vi har ikke tid”. Den oplevelse får man, når man betragter tiden kvantitativt, dvs. målt i f.eks. timer. Det er desværre blevet en vane for os – en del af vores kultur. Vi hylder travlheden og skal skynde os i mål. Men til hvad?

Før hverdagens fart igen tager fart

Hvad nu hvis vi overgår til at måle tiden i oplevet tid? Prøv at lege med på ideen om, at jeg sælger tid – OG at jeg har et godt tilbud til dig:

 1. Du kan købe 1 TIME med god energi, eller
 2. Du kan købe 2 TIMER i en stresset og lav energi

Hvad vælger du? 2 for 1’s pris … men i lav energi? Eller den mere kvalitative version, hvor du får serveret en time med god energi?

 • Hvor får du mest for pengene?
 • Hvor får du udrettet mest?
 • Hvor lægger du mest mærke til verden omkring dig?
 • Hvor har du mest overskud at dele ud af?
 • Hvor er du mest dig?

Tiden går hurtigere, når du er i høj fart

Jeg har vandret West Highland Way i Skotland denne sommer – 156 km på 6 dage. Når man starter ud på sådan en vandring, så forsvinder tiden nærmest på magisk vis i løbet af den første time. Der er kun en ting at gøre i 6 dage: at sætte en fod foran den anden … og sikre sig, at man holder energien oppe til netop det ene formål.

Alting nærmer sig i et tempo, man kan følge med i, og når man når bjergets fod, er man næsten blevet nært forbundet med det på vejen. Og så viser sig nye bjergtoppe, som langsomt nærmer sig. Og pludselig er 156 km tilbagelagt – et skridt ad gangen.

 1. På turen, dvs. efter dagens vandring, læste jeg Erling Kagges bog “Walking: one step at a time”. Han skriver bl.a. : Jo langsommere jeg er, jo længere føles tiden. Jo mere travlt jeg har, jo hurtigere forsvinder tiden.

“When I am in a rush, I hardly pay attention to anything at all.” (p15).

Vandring i dagevis i træk hører ferietid til – det er jeg helt klar over. Men tænk engang over det simple regnestykke ovenfor med 1 time i god energi eller 2 timer i lav energi. Hvordan vil du helst tilbringe din tid? Hvordan kan vi forlænge den oplevede tid – også i vores “travle hverdag”, som vi har fået for vane at omtale den?

Tid er energi – og vejen til at gå fra flere timer til bedre timer

Vi kan ikke ændre tiden – uanset hvor meget vi prøver. Tiden er ens for os alle – 24 timer pr. dag – 1.440 minutter – 86.400 sekunder. Det er meget målbare fakta, som ingen af os kommer til at ændre på. Det værste er, at vi fortsat prøver … og bruger unødig tid på at ændre tiden – at styre tiden. Det er ikke mulligt.

MEN du kan påvirke din energi! Du kan ændre på oplevelsen af din tid. Du kan arbejde med at gå fra flere timer til bedre timer og på den måde forlænge din oplevelse af tiden. Det kræver dog, at du meget bevidst lægger ting ind i din dag, som vedligeholder eller skruer op for din energi.

Lav en liste over det, der positivt påvirker din energi? Se de 7 ideer nedenfor til inspiration. Skab en bevidsthed om det og sørg for at lægge ting fra listen ind i din dag – HVER ENESTE dag.

7 ideer til at få opladningen ind i din dag

 1. Den gode pause fungerer som løbende opladning. Den gode pause er at gøre noget andet. Ved skrivebordet er den gode pause således væk fra både stol og skærm, hvis både kroppen, hjernen og øjnene skal opfatte det som en reel pause. 
 2. Små korte ophold i arbejdet fungerer som løbende opladning. 2 minutters bevægelse er nok til at vække krop og hjerne efter en times passiv sidning og gør en stor forskel for helt vitale funktioner i din krop, øjnene får et hvil, og det giver hjernen et øjeblik til at tænke sig om.
 3.  Variation i din dag fungerer også som løbende opladning. At veksle mellem at sidde og stå er dermed også en af de faktorer, der sikrer, at du holder din energi oppe og får ladet op, dvs. det kræver ikke engang en pause eller et ophold i arbejdet. 
 4. Tid med kollegerne og et godt grin hører i høj grad med til at skrue op for energien og noget, som kan bruges som løbende opladning. 
 5. En stund for dig selv – måske blot 10-15 minutters gåtur i frokostpausen UDEN telefon – det er i top 3 af de ting, du kan lægge ind i din dag, som er mest effektivt ift. din løbende opladning og at skrue op for din energi. 
 6. Pulsen op et par minutter et par gange om dagen er løbende opladning – ligeledes i top 3. 
 7. Pulsen ned, træk vejret, luk øjnene og find ro et øjeblik – det er i min optik også i top 3 af ting, der batter mest i din løbende opladning, fordi vi ikke kan holde til at have så travlt hele dagen, dag ud og dag ind. 

Slip Stolen = god energi

Alle elementer ovenfor hører til en Slip Stolen-arbejdsdag – og Slip Stolen er således en vej til god energi – og energi giver ekstra oplevet tid … så kan jeg måske med rette sige, at jeg sælger tid??

Jeg formidler viden om bevægelsernes betydning – både for din krop og din hjerne – og jeg formidler udbyttet af den gode pause. OG Slip Stolen får os til at gøre det i fælles flok – gang lige den ind i tidsregnestykket … så kan vi måske pludselig “pille ved tiden” … ??
Vi kan i hvert fald skabe en anden fortælling om tid, som er mere konstruktiv, og som ikke stjæler helt så meget tid, og som ikke fokuserer på det drænende i “ikke at have tid”.
Om I bruger den ekstra “tid” i en overgang til 4-dages uge, til at komme ned på en helt almindelig arbejdsuge og reducere overarbejdet, ELLER til bare at få en anden og mere opbyggende oplevelse af tid, det er ikke så vigtigt for mig.

Den gode arbejdsdag afhænger nemlig langt mere af din energi end af antal timer på stolen. Det kræver dog, at vi forstår værdien af bevægelser og gode pauser i din dag – den løbende opladning og optankning af energi, som sikrer energi til dagen – OG energi, når du kommer hjem til dit liv efter 16. Det er mindst lige så vigtigt. 

“Det har jeg ikke TID til” … tænker du måske?

Tja … jeg er langt fra enig. I min optik har du ikke TID til at lade være.

#slipstolen #bevægelser #energi #arbejdsmiljø #hr

DEL GERNE DETTE INDLÆG