Sparekasse opfordrer til at droppe kontorstolen: Sådan er det gået

 Sparrekassen Danmark har eksempler på medarbejdere, der er endt i fleksjob, fordi de har siddet ned et helt arbejdsliv. Nu vil banken med nyt koncept gøre op med siddestillende arbejde.

Tusindvis af danskere tilbringer størstedelen af deres vågne timer siddende, hvad enten det er på arbejdet eller derhjemme i sofaen. Men det er usundt, og kroppen kan efter et langt arbejdsliv gå i stykker af det. 

Det har man oplevet hos Sparekassen Danmarks HR-afdeling, der med nyt initiativ vil tage kampen op mod den stillesiddende arbejdsdag. 

”Det her med at sidde stille på stolen hele dagen, er ikke særlig godt for nogen. Vi skal være mere aktive også i løbet af arbejdsdagen,” siger HR-udviklingschef hos Sparekassen Danmark.

Efter fusionen mellem Sparekassen Vendsyssel og Jutlander Bank – nu Sparekassen Danmark – blev projektet Slip Stolen sluppet løs sidste år. Det opfordrer medarbejderne til at bryde vanen og finde mere bevægelse frem i løbet af arbejdsdagen.

Det handler ikke kun om fysisk sundhed, men også om at skabe en balance mellem krop og sind i en travl hverdag.

“Medarbejderne er de vigtigste ressourcer hos os, så det er supervigtigt, at de både trives mentalt og fysisk.”

Initiativet er søsat sammen med samarbejdspartneren AP Pension, mens tovholder hos Sparekassen Danmark er HR-afdelingen i form af Mettesofia Esbensen samt Rikke Skov Pedersen og Hanne Kjær Kristensen.

20-8-2-konceptet

Med en psykoterapeutisk baggrund har Mettesofia Esbensen i sit arbejde fokus på både mental og fysisk sundhed i sparekassen.

Slip Stolen er det nyeste trivsels- og sundhedsinitiativ, som er blevet søsat blandt sparekassens ca. 1.500 ansatte. Det blev lanceret i samarbejde med Lone Østergaard, der i 2020 udgav en bog med samme navn.

Selv tilbragte Lone Østergaard 12 år bag et skrivebord med regnskaber og budgetter – hvorefter hun uddannede sig til fysioterapeut med fokus på arbejdsmiljø og siden ergonomisk rådgivning.

Hendes budskab er, at vi skal sidde mindre og bevæge os mere, og at det eneste, det kræver, er, at vi får nogle enkle og bedre vaner ind på arbejdspladsen.

Hun anbefaler 20-8-2-konceptet. Det går ud på, at dele dagen op i 30-miutters intervaller: Sid ned i 20 minutter, stå op i otte og vær aktiv i to minutter. Hver dag. 

20-8-2-modellen har Sparrekassen Danmark også indført, og generelt har budskaberne om at få mere bevægelse ind i arbejdsdagen fået opbakning, fortæller Mettesofia Esbensen.

“Vi ved, at det kan være svært at få implementeret en forandring på længere sigt, især i en travl hverdag, men jeg har oplevet, at både direktion, ledere, tillidsrepræsentanter og medarbejdere har bakket op om det,” siger hun.

”Når vi står op og bevæger os, øger vi blodcirkulationen, mindsker risikoen for livsstilssygdomme og øger vores generelle velvære,”

Umuligt at tvinge ned over medarbejderne

For at sikre sig, at det ikke bare blev en hurtig overstået HR-øvelse, er der stort fokus på det i arbejdsmiljøudvalget samt udpeget en ambassadør i hver afdeling, som hjælper til med at drive forandringerne igennem.

“Jeg tror, vi er oppe på 140 ambassadører. De fungerer lidt som en forlænget arm til HR. Det er umuligt for os at tvinge noget ned over vores ansatte, så det har været enormt vigtigt med nogle ildsjæle for at få det til at leve derude,” fortæller Mettesofia Esbensen.

Hun understreger vigtigheden af, at det er de små ændringer i dagligdagen, som skal drive forandringerne igennem. For selvom sundhed anses for vigtigt, er det også sådan, at arbejdet og det sociale ofte bliver prioriteret højere end fysisk aktivitet.

Derfor er det vigtigt at få informeret medarbejderne om de negative konsekvenser af siddestillende arbejde.

“Det handler rigtig meget om indstillingen og få ændret nogle vaner. Når vi står op og bevæger os, øger vi blodcirkulationen, mindsker risikoen for livsstilssygdomme og øger vores generelle velvære,” siger hun.

En del forskning bakker naturligvis op om det positive ved fysisk aktivitet. Hos Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø lyder det bl.a., at selv små træningsøvelser i arbejdstiden kan reducere langtidssygefravær med op til 13 procent.

Projekt Slip Stolen

Slip Stolen er et af flere initiativer, der generelt skal øge sundhed og trivsel hos Sparrekassen Danmark ved at få medarbejderne til at ændre vaner. 

Det handler bl.a. om at udnytte de naturlige pauser i løbet af arbejdsdagen til øget bevægelse, som gerne skulle lede til mere energi, overskud og et godt helbred.

Sparekassen Danmarks fokuspunkter:

  • Ta’ vare på egen fysisk og mental trivsel
  • Skru op for bevægelse i hverdagen
  • Skab en øget bevidsthed om at reducere siddetid
  • Skab ændret adfærd/nye vaner

Hjælper rengøringspersonalet

Hun peger på flere konkrete tips og gode råd til at implementere mere bevægelse i arbejdsdagen.

“For det første, har det være utrolig vigtigt med den store opbakning fra ledelsen. Desuden er det vigtigt, at der skabes et fællesskab omkring indsatser, og det gøres med et smil, god energi og humør,” siger hun.

“Et andet lille tip er, at det faktisk hjælper rengøringspersonalet, hvis bordene er hævede, og så kan man helt automatisk begynde næste arbejdsdag med at stå op.”

Selvom Sparekassen Danmark endnu ikke har målinger, der direkte beviser initiativets succes, har det ifølge Mettesofia Esbensen allerede vist positive resultater.

“Vi oplever, at flere medarbejdere end tidligere er begyndt at bruge deres naturlige pauser til at komme ud og få noget luft og få rørt sig.”

Store konsekvenser for den enkelte

Det kan på lang sigt komme til at gøre en stor forskel for den enkelte, peger Mettesofia Esbensen på.

Hun henviser til, at der er alt for mange negative slagsider ved at gro fast i kontorstolen.

“Vi har flere eksempler på medarbejdere, der har siddet stille et helt arbejdsliv og nu har et fleksjob på grund af de skavanker, de er endt med at have. Det synes jeg er ret skræmmende og tankevækkende,” siger Mettesofia Esbensen videre.”

Hos Sparekassen Danmark er det ikke slut med at fokusere på medarbejdernes trivsel, overskud og gejst i hverdagen.

Der kommer flere nye initiativer, siger Mettesofia Esbensen.

“Slip stolen har været en god fælles øvelse om at sætte mere fokus på trivsel og arbejdsglæde. Det kommer vi ikke til at slippe,” siger hun.

DEL GERNE DETTE INDLÆG