Rejs dig, slip stolen og styrk arbejdsmiljøet

Rejs dig, slip stolen og styrk arbejdsmiljøet

 HK IT, Medie & Industri Hovedstaden vil styrke arbejdsmiljøindsatsen på medlemmernes arbejdspladser. Derfor er der indledt et samarbejde med Lone Østergaard fra Min Krop På Job om Slip Stolen-konceptet. Samarbejdet betyder ekstra uddannelse af arbejdsmiljørepræsentanter, materialer der kan bruges på arbejdspladserne, webinarer og mails med plakater med hverdagstips.

Som arbejdsmiljørepræsentant har man travlt i hverdagen. Derfor skal det være nemt og enkelt at gå til, når HK udarbejder materiale, som arbejdsmiljørepræsentanterne skal kunne bruge til hverdag ude i virksomhederne. Det er også princippet for de plakater, webinarer og mails med plakater med hverdagstips, der nu er lavet i samarbejde med Lone Østergaard. Alle Slip Stolen-materialer er nogle, som arbejdsmiljørepræsentanten bare kan bestille og bruge uden den store forberedelse.

Min Krop På Job skal ændre siddevaner

For ikke længe siden holdt HK Privat et arrangement, hvor Lone Østergaard fortalte om Min Krop På Job og Slip Stolen-konceptet. Det er et koncept målrettet til medarbejdere, som primært arbejder ved skrivebordet. Konceptet handler i al sin enkelthed om, at medarbejderne skal ændre siddevaner. Man skal sidde mindre og bevæge sig mere – simpelthen fordi det giver mere energi. På jobbet og i livet i øvrigt. Med til det arrangement var Maria Sømod Hansen, der er Organiser for arbejdsmiljørepræsentanterne under HK IT, Medie & Industri i København:

”Jeg kunne se, at jeg begik stort set alle de fejl, Lone nævnte,” siger Maria Sømod Hansen, og fortsætter: ”Så jeg tog det med hjem på kontoret og begyndte at bruge nogle af tankerne bag Slip Stolen. Ret hurtigt fik jeg mine kolleger med, og så var det meget naturligt at tænke, at det skulle andre da også have glæde af.”

Slip Stolen-konceptet klæder arbejdsmiljørepræsentanterne på

   Maria og HK IT, Medie & Industri i København besluttede, at Slip Stolen var en god måde at hjælpe med at synliggøre arbejdsmiljøarbejdet ude i virksomhederne.

Den her type tilbud er noget, der skal supplere den lovpligtige uddannelse for arbejdsmiljørepræsentanterne. Det skal dygtiggøre vores arbejdsmiljørepræsentanter og klæde dem bedre på til at tage snakken med ledelsen om det gode arbejdsmiljø,” siger Maria Sømod Hansen. Hun tilføjer: ”Vi vil gerne give vores arbejdsmiljørepræsentanter nogle gode tilbud og noget materiale at gå videre med hjemme i virksomheden. Vi er meget opmærksomme på, at du som arbejdsmiljørepræsentant har en travl hverdag. Derfor skal vi tænke os godt om, inden vi sender noget ud til dem. Det skal være nemt og enkelt at gå til.”

Slip Stolen-konceptet skal give mere energi

Kroppen er skabt til bevægelse. Både kroppen og hjernen har brug for bevægelse og pause i løbet af dagen for at fungere optimalt. Men mange timer på stolen, for lidt bevægelse og for meget skærmtid i løbet af en arbejdsdag er noget flere og flere af os kan nikke genkendende til. Og det har konsekvenser for vores fysiske og mentale trivsel. Lars Madsen er journalist i HK og med i projektet om at formidle Slip Stolen-konceptet til HK’s arbejdsmiljørepræsentanter:

”Jeg er selv en af dem, der ikke umiddelbart føler gener, når jeg arbejder, selv om jeg er meget stillesiddende,” siger Lars Madsen og forklarer: ”Tanken om at forebygge gener og samtidig få mere energi og luft til hjernen tiltaler mig. Helt konkret er jeg begyndt at bruge en timer til at huske mig selv på at variere mellem at stå og sidde ved mit skrivebord i løbet af arbejdsdagen. Det fungerer rigtig godt for mig.”

Slip Stolen-plakater, webinarer og mails med plakater med hverdagstips

I HK-kampagnen er der blevet udarbejdet en serie plakater med enkle budskaber og overskuelige tips til, hvordan mere bevægelse kan komme ind i arbejdsdagen. Dem kan arbejdsmiljørepræsentanterne bestille og hænge op til inspiration ude på arbejdspladserne.
Derudover er alle arbejdsmiljørepræsentanter i HK Service hovedstaden og HK It, Medie & Industri Hovedstaden, også blevet inviteret til webinar om Slip Stolen-konceptet. Ligesom der sættes gang i en serie af e-mails, hvor arbejdsmiljørepræsentanterne får nye tips fra Lone Østergaard. Disse e-mails er i et format som kan sendes videre ud til kollegerne på arbejdspladsen.

Ekstra tilbud fra Min Krop På Job

Hvis nogle arbejdsmiljørepræsentanter vil grave et spadestik dybere ned i Slip Stolen-konceptet, har de også mulighed for det.
En af dem, der har sat sig dybere ind i Slip Stolen-konceptet, er Lars Madsen, der skulle bruge sin viden, til at kunne formidle konceptet gennem sine tekster på plakater mm. Hans research har også påvirket ham og fået ham til at ændre sine vaner:

”Efter at have sat mig ind i tankerne bag Slip Stolen-konceptet er jeg blevet bevidst om vigtigheden af variation og små ændringer i arbejdsdagen. Det er rart at erfare, hvordan det kan have en gavnlig effekt at tage en lille pause eller lave hverdagsbevægelser, som ikke kræver sved på panden eller megen tid,” siger Lars Madsen.

DEL GERNE DETTE INDLÆG